ממצאי המחקר שערכתי בשנה שעברה בנושא אמינות נתפסת של בלוגים רפואיים עולה כי מידע רפואי, ויותר מכך – מידע תרופתי, הם תחומים שמעוררים חשדנות בקרב הקוראים. למרות זאת, זהו אחד התחומים העיקריים שבהם מחפשים הרבה מאוד מידע באינטרנט בכלל ובבלוגים בפרט.
ממצא מעניין נוסף: האמינות הנתפסת של מידע תלויה במקרים לא מעטים בצורה ולא בתוכן, כלומר בדרך שבה המידע מונגש לקורא.
ועוד משהו: לגולשים קל יותר להמליץ על מידע מתחום הרפואה המשלימה, שהוא הרבה פחות ממסדי, מאשר להמליץ על חידושים בתחום הרפואה הקונבנציונלית.
מטרתו של המחקר הייתה לבדוק את האמינות הנתפסת של בלוגים באינטרנט ושל המידע המתפרסם בהם בעיני צרכני מידע ברשת. כיוון שאמינות היא מושג רחב וכוללני, בחנו אותה בהיבטים של אמינות נתפסת של הרשת באופן כללי, אמינות נתפסת של בלוג, של כותב הבלוג ושל המסר גופו. עולם התוכן שנבדק במחקר הוא רפואה – קונבנציונלית ואלטרנטיבית.
במסגרת המחקר נבנו 6 בלוגים שונים ב-3 סוגות: בלוג אישי – של אישה ושל גבר, בלוג מומחה – של אישה ושל גבר, בלוג של עמותה ובלוג של תאגיד. בכל בלוג פורסמו 2 פוסטים העוסקים בהתמודדות עם מחלת הסוכרת, האחד בתחום הרפואה הקונבנציונלית והאחר בתחום הרפואה האלטרנטיבית.
המשתתפים במחקר גויסו אליו באמצעות קריאה בבלוגים וברשתות חברתיות.
תוצאות המחקר מצביעות על גישה חשדנית ו/או ביקורתיות, כלפי ממדים רבים של המידע בבלוגים, בד בבד עם השימוש הגובר בבלוגים לחיפוש מידע בנושא זה. כלומר, חשדנות כאמצעי להתמודד עם חוסר הוודאות בנוגע לאמינות המידע דווקא משום הרצון והנכונות לצרוך מידע זה.
בהשוואה למחקרים דומים שנעשו בעולם, עולה האפשרות שקהל המשתתפים הישראלי חשדני יותר ביחס לקהלים אחרים. עם זאת, ייתכן כי גילם המתקדם של המשתתפים במחקר (ממוצע הגילים היה 39) יכול להיות הסיבה לשיעור הגבוה של היגדים שהוגדרו כ"חשדניים" כלפי היבטים שונים של הפוסטים שנקראו. כלומר, המשתתפים במחקר גילו רמה גבוהה יותר של ביקורתיות כלפי הטקסט שקראו, ייתכן שבזכות העובדה שהם מבוגרים יותר ולכן רכשו עם ניסיון החיים גם את מיומנות הביקורת. ואם נסתכל מן העבר האחר, ייתכן שכיוון שהאינטרנט היא סביבה פחות טבעית בעבורם, הם מגלים יותר חשדנות כלפיה וכלפי מה שהיא מכילה.
את המחקר ערכתי כאמור בשנה שעברה, באוניברסיטת בר אילן, ואני מרשה לעצמי לתרץ שזו הסיבה שהבלוג שלי שתק זמן רב מדי. ביום שישי קיבלתי הזמנה לטקס הענקת התואר השני, סיבה מספיק טובה לשתף אתכם בתוצאות המחקר
תגובות
האם תרצה להעלות את הכתבה שלך באתר הבריאות החברתי החדש – כמוני?
http://www.camoni.co.il
אנא דבר איתי,
דינה
ralt1@netvision.net.il
פרסם תגובה