בחודש החולף הוכפל מספר הישראלים בפייסבוק. ככל הידוע לי מדובר בבגירים, כלומר מעל גיל 18, אבל אולי אני סבור כך משום שזה הפרופיל של החברים שרשומים כשלי. קוני וובר, מורה מארצות הברית, סיפרה ככותבת אורחת בבלוג של Class 2.0 על חוויותיה מהפעלת רשת חברתית בכיתתה בבית הספר היסודי באן ארבור.
את הרשת היא פתחה בנינג לתלמידי כיתות ד-ה.
למרבה התקווה, היא מספרת בהתלהבות רבה כי זהו אחד הדברים המרתקים שחוותה כמורה ב-30 השנים בהם היא מחנכת.
היא מתארת את התופעות שאנו מכירים כשמכניסים אינטרנט לבית הספר – הרחבה של הקהילה הלומדת. היא מדברת באלגוריות ומדמה אותה כאורגניזם חי.
נקודת מפתח בהצלחה בהתנסות שלה, לדעתי, היא העובדה שקוני שיתפה את התלמידים לכל אורך הדרך. היא גייסה בתחילת התהליך 4 תלמידים שתפקידם להשגיח על התנהלות העבודה השוטפת ולהביא את כל הכיתה אל הרשת. הנקודה החשובה השנייה היא שיתוף.
ככל שהרשת נעשתה פעילה, המשיכו לצוץ "תפקידים" חדשים. במהלך השבוע הראשון הפך אחד התלמידים ל"מנהל הווידאו", אחר ל"מורה פודקסטים", תלמיד אחר ל"מאמן סריקה". לאחר מכן קיבלה אחת התלמידות את האחריות לעודד דיונים בפורומים.
"יש מאין" או "יש מ-יש"?
החיזוק המשמעותי שאני לוקח מתוך הסיפור של קוני הוא שיש לתת נקודת פתיחה ודוגמות – ומשם להמשיך, כי כשמתחילים משהו מאפס, זה מייאש, ועלול להשליך גם על פעילויות אחרות באינטרנט כבעייתיות. יותר קל למשתמשים לערוך ולשנות מאשר להתחיל מכלום. זהו טיפ חשוב שיש לקחת כשהולכים להתחיל פעילויות מהסוג הזה.
קוני מרחיבה ומספרת על מה כל הפעילות עושה ללמידה – "כמה מהדברים שאני מעריכה ביותר בחינוך משגשגים: הסמכה ונמרצות. תקשורת מאיכות טובה. יצירתיות. למידה. חפירה לעומק. חקירה. שאלת שאלות. חיפוש וניסוי. אני אוהבת את הדרך בה נעה הרשת, היא חיה. חישבו על התנועה של אמבה, הנמתחת החוצה ארוכה ודקה בעודה מבקשת לפרוץ החוצה, ואז הופכת נמוכה ושמנה בעודה מתרכזת בסוג ספציפי של מזון. זה כל הזמן משנה צורה. תחשבו על מושבת נמלים השולחת החוצה "זרועות תמנון" של חוקרים. תחשבו על יצור עם ראייה מדהימה לתוך העתיד רבת-משקפות צוללת. עבודת התלמידים מקבלת עמדה, משותפת, מהרהרים בה."
לסיום דבריה היא מדגישה כי המורה אינו במרכז אלא תהליך הלמידה. התלמידים רואים את המורה שלהם לומדת במקביל אליהם.
אז נכון שמדובר בהתלהבות שאוחזת כל פעם כשנתקלים במשהו חדש, דוגמת ההתלהבות מפייסבוק בימים אלה, אני חושב שזהו עוד צעד בהפנמה של האינטרנט בבית הספר.
תגובות
אני האמת לא משוכנעת שזה משמח אותי שילדים בני תשע – עשר מתקשרים/ מתחברים / נפגשים על בסיס יומיומי דרך המחשבים שלהם.
הייתי מעדיפה שישחקו כדורגל, יריבו מעט, יתלכלכו בבוץ, יסעו על אופניים או רולרים או יהיו בצופים / חוג ג'וגו /בלט.
אני מבינה את ההשגים אבל לא מדוכנעת שעם מחשבה והשקעה אי אפשר להביא אותם להשגים חברתיים ושתוף פעולה כזה גם בחיים האמיתיים, לא הוירטואלים/
שים אותם בוועדת גיבוש בכיתה, ועדת ארגון יום ספורט בצופים ותראה חלוקת עבודה, נטילת אחריות, שיתוף ומה לא…
רשת חברתית היא דבר נפלא, ואני נהנית מחלקים ממנה מאד אבל אין בכוחה, וטוב שכ,ך להחליף רשת חברתית ממשית, בוודאי בגיל עשר.
חלי הכוונה של רשת פדגוגית כאן היא בהקשר הלימודי/פדגוגי ופחות חברתי אם כי הם קשורים.
המטרה היא למצוא דרכים מעניינות ושונות להעביר את חומרי הלימוד אם בדרך של חקירה ועבודת צוות.
המורה היום נמצא בסיטואציה אחרת בכיתה מול התלמידים.
מדברים על שינוי תפקיד המורה וכמו שקוני, המורה מספרת היא למדה יחד איתם. המורה הוא לא יודע כל ותפקידו להעביר את הידע. הוא לתפקיד אחר של מנחה ומלווה
אני מסכים לחלוטין שאין תחליף למגע האנושי וליחסים בין ילדים
אתה יודע, אצלנו, ממש קרוב לבית…
אור-טל הפלטפורמה עליה בנויה הרשת של קוני וובר קיים גם בתרגום לעברית, ניתן לראות דוגמה ב-edureshet רשת חברתית לאנשי חינוך בישראל.
edureshet.ning.com בימים אלה אני עושא ניסוי עם כיתות ה' ו' שלי ברשת כזו. הרשת מוגנת סיסמה כדי לשמור על פרטיות התלמידים – אבל בהחלט אוסיף עדכונים לגבי הפעילות ב-edureshet
אז אני פעיל מאוד ב"קפה דה-מארקר" יש לי כבר 26 חברים, אבל עד עצם הרגע הזה, אין לי שמץ של מושג מה זו "רשת חברתית". האם ברשת הזו אני פוגש יותר אנשים מאלה שבפורום? האם החברים הרשומים מקיימים אתי דיאלוג מעבר להיותם רשומים כחברים שלי?
אני בהחלט מסכים לשינוי דמות המורה מ"מעביר מידע" למנחה ל"יצירת ידע" – יש אבחנה בין ידע למידע. מידע הוא כל מה שהחושים, השכל וכו' קולטים בין אם בצורה מכוונת ובין אם בצורה אקראית, ידע הוא העיבוד המכוון של המידע בשיטות ובדרכים שונות.
אור-טל – זה תלוי במורים ופחות בהורים.
אריק – במיוחד בשבילך הנה ההגדרה מויקיפדיה – http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A8%D7%A9%D7%AA_%D7%97%D7%91%D7%A8%D7%AA%D7%99%D7%AA
אני מקווה שזה עוזר
פרסם תגובה