השבוע נפתחים אירועי שבוע הספר. השנה אירועים אלו מקבלים אצלי משמעות נוספת, מעבר לחוויה התרבותית ה"רגילה" של חגיגת שיטוט בין דוכנים, עיון, דפדוף ועלעול וכמובן קניית ספרים. במרוצת השנה החולפת הגשמתי חלום של שנים ארוכות, והוצאתי לאור את הספר הראשון – רבע עוף.
רשתות חברתיות בבחירת בעלי מקצוע
בתהליך ההוצאה לאור הכרתי אנשים חדשים ובעלי מקצוע מעניינים ומרתקים. אחד השיקולים המרכזיים לעבוד עם חברה כזו או אחרת היה הקשר האישי, המוטיב המרכזי של הרשתות החברתיות פועל בחיים במשנה תוקף – המלצה הובילה להמלצה וחבר מוביל לחבר.
החכם לומד (גם) מניסיונם של אחרים
כימיה היא מילת מפתח בתהליך העבודה. בעיקר כשמדובר בפרויקט ראשון שאתה משקיע בו זמן, ומדובר בזמן הפנוי, כי צריך להתפרנס כדי שאוכל לממן פרויקט יקר כזה וגם לחיות. התהליך מרתק ומאתגר כי הוא קודם כול בתולי, וכשעושים משהו בלי ידע קודם, גם אם מנסים ללמוד מניסיונם של אחרים יש כנראה טעויות שאתה חייב לעשות אותן לבדך כדי ללמוד. לדוגמה: על אף שהספר עבר הגהה 5 פעמים, עדיין נמצאו בו 3 טעויות – משום שכבר הגענו לרוויה מההגהות ונעשינו עיוורים לשגיאות (הטעויות תוקנו בהדפסה השנייה).
חוויה מעניינת הייתה בחירת עטיפה שתשקף את התוכן של הספר – המחשבה שהושקעה בכך, מאות הצילומים שצולמו, ולבסוף גם מספר הסקיצות לעטיפה (דוגמה לסקיצה בקובץ PDF).
כתיבה תוך כדי דיאלוג עם הקוראים
גם דרך הכתיבה נעשתה בצורה מעניינת: הדס הרכיבה קבוצת קוראים מחברים אינטרנטיים קרובים, מכרים מהאינטרנט וגם חברים של חברים שצורפו לקבוצה בהמלצת אותם חברים במהלך הכתיבה (רשתות חברתיות כבר אמרתי). לאחר כל פרק או אפיזודה משמעותית הקטע נשלח לקבוצת הקוראים להערות. ההערות היו חשובות מאוד לתהליך – אני יכול לספר שהסוף של הספר נכתב פעם נוספת לאחר ההערות שהוא קיבל מקבוצת הקוראים.
אנשים מעדיפים לקנות ספרים בחנות
אחת מהנחות היסוד המשמעותיות בדרכו של הספר אל האור קיבלה נוק אאוט – המכירות באינטרנט. נקודת המוצא הייתה כי הספר יימכר רק באינטרנט, ואולם לאחר החודש הראשון, שבו הצלחנו למכור כמה עשרות ספרים, ובעיקר לאחר ההמלצה החמה שהספר קיבל ב"לאישה", הבנו שהוא צריך להגיע לחנויות. כיום הספר נמצא בחנויות – זה החודש השלישי שלו שם – ונמכר בכמות של מאות ספרים. ברור לכול שהערוץ האינטרנטי במודל שחשבתי להפעיל ספג מפלה אל מול ערוץ החנויות הלא מקוונות.
פרסום ויחסי ציבור
המקטע האחרון בכל המסע הזה של הוצאה לאור, ואולי החשוב ביותר, הוא הפרסום ויחסי הציבור.
כאן לכסף יש תפקיד מאוד מרכזי: אי אפשר לפספס את הפרסומות ברדיו לספרים חדשים ואת המודעות הגדולות בעיתונים. ומדובר פה בסכומי כסף מאוד גדולים, שאינם אפשריים בנקודת הזמן שבה אני נמצא, מה עוד שאיני יודע עד כמה הפעילויות הללו יעילות. כשאוכל לבצע פעילויות מהסוג הזה אכתוב על כך. ערוץ הפרסום היחידי שעובד כרגע הוא המודעות בגוגל. כתבתי על כך בעבר, ומאז צברתי ניסיון ותובנות, אקדיש להם את אחד הפוסטים הבאים.
תגובות הקוראים
הספר מקבל ביקורות אוהדות ביותר, והפידבקים מהקוראים מאוד מעודדים.
כמה בלוגרים כתבו על כך, למשל שאלה של תרבות (זהירות ספוילר) והבלוג של נוריתהה. עניין יחסי הציבור זקוק כנראה לטיפול יותר עמוק ממה שהוא קיבל עד עכשיו.
שולחים אליי כתבי יד
אנקדוטה אחרונה בהקשר של ההוצאה לאור – התחלתי לקבל כתבי יד של אנשים המעוניינים להוציא את ספרם לאור, כך שאני גם קורא כתבי יד בלילות. כיום נמצאים בתהליך 2 ספרים נוספים. מקווה בקרוב לכתוב עליהם כאן.
כמה קישורים לכבוד שבוע הספר
קורינה הסופרת הכינה מניפסט: קריאה מנומקת להתאגדות הוצאות לאור עצמאיות
מועדון קריאה – הפרויקט הנפלא של זהר עמיהוד ששולח במהלך שבוע פרק מספר ועושה חשק לקרוא אותו במלואו.
האתר הראשון ברשת הישראלית שעסק בשבוע הספר שבניתי אי שם בסוף שנות ה-90 לציון החג הזה.
מואיז בן הרוש – בין ספרות לאינטרנט
תגובות
.
אתםקוראים את מה ששולחים לכם או שיש לכם מגרסה פעילה?
אוהבת את הכריכה, וגם את הסקיצה שבדוגמה.
בהצלחה
חינה – כול כתב יד שיגיע יקבל את הכבוד הראוי לו ואת ההתייחסות המתאימה ושולחו יקבל תגובה.
מיכל – תודה. יש עוד הרבה סקיצות להראות
פרסם תגובה